hits

120 BATTEMENTS PAR MINUTE (film)

I går dro jeg og så førpremieren på 120 battements par minute, eller på norsk 120 slag i minuttet. Den er fransk, gay, og utrolig vakker og vond og morsomt på samme tid. 

120 battements par minute handler om aids-aktivister på tidlig 90-tall i Paris. Spesifikt er det gruppen ACT UP, som har migrert fra Boston, USA og sprer informasjon med provoserende aksjoner og politiske slagord som både får deg til å le og grøsse på samme tid. På filmvisningen i går ble det holdt et forord av Per Miljeteig, som var tydelig rørt av et veldig viktig og vondt tema. 

I filmen følger man Nathan og hans første møte med aktivist-gruppen Act Up. Det er strenge regler for debatt, for at alle skal rekke å bli hørt, og man får et innblikk i de tidvis gærne og ekstremt effektive politiske aksjonene gruppen leder. På en side er det sjokkerende, fordi det blir brukt virkemidler som falskt blod og det er mye roping, men på den andre siden er dette de desperate ropene om hjelp fra en gruppe som bokstavelig talt dør fordi myndighetene ikke hjelper dem. Det var grusomt å se hvordan gruppens mest utsatte fortalte om lave blodverdier, om medisiner som ikke fungerer mer, og et myndighetsorgan som helt tydelig ikke gjør det de har fått beskjed om (hjelpe dem med AIDS). 

Det er heller ikke noen god informasjon om spredningen av HIV på 90-tallet, og det er morsomt å se gruppen spre bevissthet. Mellom de alvorlige scenene med politisk appellering, aksjoner og møter, får man også se gruppen leve livene sine. Særlig fungerer scenene med høy musikk og varierende belysning på et tettpakket dansegulv for å lette opp litt på et veldig alvorlig tema. Det er også morsomt å se aksjoner der gruppen har det gøy og kan være stolte av dem de er. 

For det er jo sjokkerende fordi det er sant. Vi snakker om en minoritetsgruppe som må se venner og partnere dø i flokk. Det er ikke en eller to, men tusenvis som dør. Og det er utrolig vanskelig å se på mennesker som er så redde for å dø, men samtidig så fulle av liv, for det er jo en del av vår historie at disse menneskene ikke fikk hjelp fordi de ble sett på som mindre enn de heterofile. Det samme gjaldt på den tiden også narkomane og sex-arbeidere. 

En liten advarsel jeg vil gi til dem som ser filmen, er at det er ganske grafiske sex-scener. Jeg trodde muligens advarselen på oslokinos sider om "grafisk sex" var puttet der fordi det er homosex, men det er den definitivt ikke. Du får se alt og du får høre alt og det er ikke akkurat korte scener. Så det kan være lurt å ikke se denne filmen med, for eksempel, moren din (....sånn som jeg gjorde) eller andre som du blir lett klein med. 

Jeg syns det er vanskelig å beskrive hvor sterkt inntrykk denne filmen gjorde på meg, men om du skal se en film i år, så se denne. Vår generasjon vet ikke nok om hvor dårlig lhbt-gruppen har blitt behandlet, eller hvor sent det faktisk har pågått og hvor mange som måtte dø før hiv og aids var mulig å bekjempe. Og det skal sies, HIV i dagens samfunn er ikke en dødsdom!  Men å se hvor mye Act Up og andre grupper måtte gjøre bare for å få et snev av menneskelig behandling, er en sterk påminnelse om at vi er ikke bedre enn det samfunnet vi lever i. 

Elise 

2 kommentarer

Tom Venster

26.01.2018 kl.18:08

Jeg skrev et svar til denne artikkelen som kanskje kan være interessant for deg å lese.

https://dagensblest.com/2018/01/26/en-feminists-perspektiv-pa-aids/

FeministPerspektiv

07.08.2018 kl.14:39

Tom Venster: Jeg leste saken din, og jeg skjønner ikke helt hva du vil frem til? Vil du bare provosere for å provosere eller ligger det noe konstruktivt bak all holdningen? Om du har noe kritikk tar jeg det gjerne til meg, men gjerne da litt mer direkte. Mvh Elise

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

23, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv