hits

The Handmaid's Tale (bok)

De siste ukene har jeg lest boka The Handmaid's Tale og whoo boy er det mye som skjer der. Boka er skrevet av Margaret Atwood og ble gitt ut i 1985, men har om noe blitt mer og mer relevant da den ikke bare takler kvinners liv og erfaringer, men også demokrati og hvor lett det tilsynelatende kan være å lure folk inn i totalitære systemer før de rekker å gjøre motstand. Det er stort sett bare positive ting å si om boka, så her er et par grunner til at du kanskje vil like å lese den: 

Strukturen. Måten plottet blir avslørt er veldig fascinerende. Gradvis får man vite mer og mer om livet til hovedpersonen Offred og hvordan livet hennes har forandret seg etter et angrep på regjeringen. Dette blir fortalt på en måte som følger kronologien samtidig som man går inn i det forhenværende livet til Offred og assosiasjonene som vekkes i henne når hun snakker om og tenker på hvordan livet hennes har blitt snudd på hodet. Grunnen til at jeg likte dette så godt er at Atwood klarer å skrive på denne måten uten å forstyrre handlingen. Språket flyter fortsatt godt og kommentarene til Offred forsterker følelsene og hendelsene så utrolig mye at det er vanskelig å forestille seg at boka kunne vært skrevet på noen annen måte. 

Språket er helt fantastisk. Jeg syns veldig fort at følelser i bok kan bli altfor mye, klisjé og krise. I denne boka funker det fjell for meg. Flere steder i boka måtte jeg slutte å lese litt og bare ta innover meg dybden i det Atwood skriver, der strukturen også bidrar til at man virkelig føler det Offred føler, uten at det blir overdrevent. Utover dette er språket generelt helt nydelig, med et lite fokus på blant annet blomster, som gjør at boka føles veldig estetisk og pen. Det utgjør en stor kontrast til det jævlige samfunnet Offred lever i, men dette er igjen veldig passende og gjør at boka klarer å holde en grei balanse. 

En stor del av denne boka er kvinners levde erfaringer, hvordan de har blitt behandlet i samfunnet før versus hvordan samfunnet i Gilead behandler dem nå. Tilsynelatende trivielle ting får større betydning, og kontrasten mellom friheten Offred hadde før og fangenskapen hun lever i nå er stor. Det verste med dette fangenskapet er at mesteparten av tiden er det ikke brutalt eller groteskt; det er familier i utradisjonelle husholdninger som lever sine liv og i det skjulte ofte blir overvåket. På denne måten knyttes boka også opp mot demokrati og ytringsfrihet. Beskrivelsene av hvordan demokrati forsvinner sakte, men så plutselig, er skremmende i den tiden vi lever i (ser på deg King Tiny Hands Trump), selv om dette er fiksjon skrevet for mer enn tretti år siden. 

Det eneste jeg mislikte er slutten, fordi jeg skulle ønske boka var lengre. Tenker at jeg nå skal se serien og kanskje skrive et innlegg om hvordan den sammenligner og generelt hvordan den er.

Har du lest eller sett The Handmaid's Tale?

Elise 

 

2 kommentarer

Anbefaling

09.07.2017 kl.20:10

Hei! Oppdaget bloggen din i dag, og det virker utrolig interessant så langt. Jeg har nettopp blitt ferdig med en bok kalt "A Natural History of Dragons - a Memoir of Lady Trent" av Marie Brennan. Jeg tenker at det hadde vært litt interessant å se hva du mener om denne boka, spesielt når det handler om en kvinnelig scientist i viktoriansk tidsalder.

Uansett, fortsett sånn!

FeministPerspektiv

10.07.2017 kl.15:13

Anbefaling: Så kult! Tusen takk for anbefalingen, skal se om jeg får lest den :-)

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

22, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv