The Girl on the Train (bok)

Nylig leste jeg The Girl on the Train, og den opplevelsen virkelig understreket for meg hvor viktig det er med gode bøker fra kvinnelige perspektiver.

Boka ble filmatisert i 2016, så om du ikke vil lese den kan du se filmen. Jeg skal være ærlig og si at jeg ikke har sett filmen, så jeg kan ikke si noe om hvorvidt den er bra, men boka er fantastisk, og jeg vil absolutt anbefale den. Kort fortalt handler The Girl on the Train om tre kvinner og deres opplevelser rundt at en av dem forsvinner.

Jeg føler virkelig at det er sjeldent nok at krimforfattere klarer å skrive sympatiske karakterer som så åpenbart har karakterfeil og personlighetstrekk med negative assosiasjoner som blir behandlet seriøst (side-eyer en del mannlige forfattere), og enda sjeldnere at de karakterene er kvinner. Det er det jeg syns Paula Hawkins gjør så sykt bra; hun har skrevet tre utrolig komplekse kvinnelige karakterer som alle har sine svakheter og øyeblikk av dårlig oppførsel. De blir ikke unnskyldt, men feilene deres brukes heller ikke som noe det er verdt å avskrive dem for, fordi vi får historien fra flere perspektiver.

Mesteparten av boka er skrevet fra Rachels perspektiv. Rachel er alkoholiker, skilt, og arbeidsledig, og det er så sykt bra utført hvordan dette påvirker selvfølelsen hennes og hvordan hun oppfører seg med andre, samt hvordan andre ser henne. Noe av det jeg liker best med Rachel som karakter er at hun viser så utrolig godt hvordan mennesker har en tendens til å ubevisst ville bedre oss selv ved å rakke ned på andre, uansett hvor lav vår egen selvfølelse er. Det er naturligvis utrolig frustrerende når man har hørt de andre perspektivene, men det er ekte, og hun slipper ikke unna vanlig menneskelig oppførsel bare fordi hun er hovedprotagonisten.

Måten hun og de andre karakterene i boka tenker på Meg, jenta som forsvinner, ettersom historien utfolder seg og de får mer informasjon sier mye om hva vi forventer av kvinner, og hvordan vi forholder oss til de som ikke møter de forventningene. Den mest usympatiske av de tre fortellerne er nok Anna, som er den mest åpent dømmende og kalde, spesielt mot Meg, men selv hos henne ser vi menneskelighet og dybde i form av morsinstinkt og handlekraft.

Harper har også gjort en ufattelig god jobb med å skrive nyanserte og interessante, om til tider usympatiske, mannlige karakterer. Boka er i stor grad et subtilt utført innblikk på mannlig kontroll, og hvor lett det ofte er å ikke se røde, eller gule for den saks skyld, flagg i forhold fordi man har usunne ideer om hvordan samliv skal være. I ettertid kan jeg si at det er bare én mannlig karakter jeg genuint liker, og han er heller ikke plettfri.

The Girl on the Train tar opp spørsmål rundt morskap, etterdønninger av prostitusjon, mental helse, alkoholisme, og vold i intime relasjoner, og jeg føler den gjør det på en skikkelig bra måte. Jeg vil som sagt anbefale boka på det sterkeste, og gleder meg til å lese mer av det Harper skriver.

Lee Kvåle

6 kommentarer

Lilli

20.02.2017 kl.14:04

Veldig lyst til å lese denne, bare ikke kommet så langt enda :)

FeministPerspektiv

20.02.2017 kl.14:57

Lilli: Håper du får mulighet til å lese den snart! Takk for kommentar :)
- Lee

Iselin Renée

20.02.2017 kl.16:14

Liker den boken veldig godt, så måtte se filmen også :)

Øyvind

21.02.2017 kl.21:16

Fantastisk bok. Elsket den "uperfekte" hovedpersonen selv, er litt lei av hovedpersoner i krim som alltid bare er erfarne og dyktige detektiver eller politifolk med alt på stell :) .

FeministPerspektiv

22.02.2017 kl.22:47

Øyvind: Helt enig! Herlig å få et avbrekk fra den typen karakterer!

- Lee

AneSola

08.07.2017 kl.20:34

Boken er kanonbra. Filmen skal jeg spare meg selv fra å se. bare på bakgrunn av noen få anmeldelser, så kommer det ganske klart frem at filmen totalt skivebom. Tar gjerne imot anbefaling, om noen har både lest boken, og sett filmen, og allikevel anbefaler filmen, så skal jeg revurdere standpunktet mitt. Kanskje. :)

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits