Skeiv søndag: Nånting måste gå sönder (film)

Som transperson er det genuint ikke ofte jeg relaterer veldig sterkt til karakterer i filmer og serier. Det er helt greit, det er ikke nødvendig å relatere til karakterer på et personlig nivå for å føle for dem og like dem, men når det skjer er det veldig, veldig gøy. Her om dagen så jeg Nånting måste gå sönder, en svensk film fra 2014 som jeg føler det er et under at jeg ikke har sett eller i alle fal hørt om før, og i enkelte deler av den filmen var det som å se en playback av aspekter av livet mitt.

Jeg vil starte med å si at jeg skal prøve å holde meg så objektiv som mulig, men det er ikke til å unngå at jeg kommer til å være en smule partisk.

I fare for å forenkle den for mye: filmen handler om Sebastian/Ellie, som er i prosessen med å finne ut hvor de vil med kjønnsuttrykket sitt (som er hvorfor jeg bruker kjønnsnøytrale pronomen, ettersom det spesifikke spørsmålet aldri blir adressert), og deres forhold til Andreas, en tilsynelatende selvutnevnt hetero gutt.

Først og fremst, en av tingene jeg elsker med Nånting måste gå sönder er at de har castet en faktisk transkvinne til å spille Sebastian/Ellie. Det er kanskje trist at det er viktig å peke ut, men fakta er at det er en tendens i filmindustrien til å caste cispersoner som transpersoner, og for å unngå skuffelse er det ofte best å holde forventningene lave. I tillegg er Saga Becker, som spiller Sebastian/Ellie og uheldigvis ikke har vært i noen andre ting siden Nånting måste gå sönder, helt fantastisk.

En annen ting som er utrolig fint med filmen er at nesten alle de møter utrolig kule om hvordan Sebastien/Ellie ser ut. Dette burde jo også være en selvfølge i samfunnet vi lever i, men det er dessverre ikke det, så å se en film hvor det aldri blir slengt noen kjønns- eller legningsbaserte skjellsord etter dem ute i offentlighet er veldig fint. Det er kun i mer private omstendigheter at det kommer negative reaksjoner. Som nevnt er Sebastian/Ellie midt i prosessen med å finne ut av kjønnsuttrykket sitt, og de har ikke begynt å be folk de kjenner om å kalle dem Ellie enda, og det er nesten litt vondt å se de subtile reaksjonene deres når noen kaller dem Sebastian eller Sebbe. Det er vanskelig å komme ut og si du vil bli kalt noe annet, men det er verre å konstant bli omtalt og tiltalt feil, og det har denne filmen fått fram veldig fint.

Man skulle kanskje trodd det var det i paragrafen ovenfor jeg ville relatert mest til i filmen, men nei, det er nesten helt og holdent oppførselen til Andreas jeg kjenner igjen som noe jeg har opplevd selv. Som nevnt er Andreas hetero, eller "inte bög" som han sier selv, og måten den pågående seksualitetskrisen hans vises gjennom filmen er noe av det mest ekte jeg har sett. Rammene av hva heteroseksualitet betyr for han gjør det vanskelig for han å være med Sebastian/Ellie selv om han er tiltrukket til dem.

Det viser det jeg tror veldig mange cispersoner ikke forstår når jeg (for eksempel) sier jeg ikke forstår heteroseksualitet og at streite gutter forvirrer meg: det er ikke snakk om at jeg mener folk være tiltrukket til meg eller andre transpersoner selv om de er hetero. Problemet oppstår når de er det, og så begynner å oppføre seg kjipt mot personen det er snakk om som om det er deres feil, selv om det er den heteroseksuelles egne mentale grenser som gjør det vanskelig. Kort sagt: det er ikke transpersoner sin feil om heteroseksuelle er tiltrukket til dem, (så sant det er ikke tvang eller overtalelse, men da er det et helt annet problem) og det burde derfor ikke være noe behov for å være en jævla drittsekk.

Til slutt må jeg si at det er naturligvis ikke alt av Sebastian/Ellie sin oppførsel mht. Andreas som er forsvarlig. Videre er de i høy grad selvdestruktive, tilsynelatende som et resultat av problemene med kjønnsidentiteten. Det er vondt å se på, men forståelig på mange måter.

Alt i alt syns jeg dette var en utrolig bra film, og selv om flyten til tider ikke helt var til stede og slutten var en smule kronglete, var den for det meste også veldig teknisk bra, som alltid er et stort pluss når det kommer til skeive filmer. Vil absolutt anbefale. Advarer om veldig eksplisitt sex, samt vold mot transpersoner.

Lee Kvåle

#lhbt #trans #skandinavisk

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits