Troper vs hvitvasking: Doctor Strange (film)

Har du noen gang opplevd så intens skuffelse over et castingvalg at du vurderte å ikke se filmen det var snakk om? Det var det som skjedde for meg da Benedict Cumberbatch ble annonsert som valget for Doctor Stephen Strange.

Nå har jeg riktig nok sett filmen, og elsket den på mange måter; den var irriterende morsom, og visuelt sett er det mest sannsynlig den kuleste filmen Marvel noensinne har laget. Jeg har likevel fortsatt problemer med det faktumet at en av de hviteste mennene i bransjen ble castet som Doctor Strange, en karakter som i alle fall kan klassifiseres som etnisk ambiguøs. Det er så mange hvite karakterer i MCU; vi trengte ikke at Stephen Strange var hvit.

Utover det at mengden hvite karakterer i MCU legitimt er latterlig, er det også et problem at Doctor Strange er hvit fordi det spiller på en eldgammel trope om den hvite mannen som drar til Østen og lærer seg «the ancient arts,» hva enn det betyr for historien det er snakk om. Det er selvsagt mange måter dette kunne blitt unngått på, men den letteste ville vært å gi Stephen Strange en annen etnisk bakgrunn.

Dette er dessverre ikke det eneste rasismerelaterte problemet Doctor Strange har. Tropen med en karakter med et navn som The Ancient One i en vestlig historie satt i Østen begynner vel å bli gammel i og for seg selv, men da blir det enda verre av at de i Doctor Strange valgte å caste Tilda Swinton, en hvit dame. Misforstå meg rett, med tanke på at en slik karakter vanligvis er en mann er det kjempekult at de valgte en kvinnelig skuespiller, men dette er rett ut hvitvasking! Tilda Swinton er en så fantastisk skuespiller, og det er så synd at de valgte å caste henne i en rolle som etnisk sett ikke passet for henne i det hele tatt.

Videre, med tanke på at mye av filmen er satt i Nepal, vil jeg påstå at det er et problem at det bare er én asiatisk karakter i en faktisk talerolle − selv om denne karakteren (Wong) er utrolig kul og en definitivt forbedret versjon av karakteren i tegneseriene. På mange måter, i det som virker som et forsøk på å gjøre filmen multikulturell, blir det nesten som om de aktivt har valgt bort asiatiske karakterer.

Scott Derrickson, regissøren bak filmen, har i alle fall anerkjent problemet med castingen av Tilda Swinton, og han skal få kreditt for å innrømme at i forsøket på å unngå en uheldig trope, deltok han i andre former for mildt sagt problematisk adferd.

Jeg vil gjerne avslutte med å si at Doctor Strange klarte å gjøre noe de fleste andre MCU-filmer ikke har klart: den unngikk det irriterende romantiske subplottet − i alle fall for det meste. De eneste romantiske tendensene kommer i form av referanser til et tidligere noe romantisk forhold mellom Stephen Strange og Christine Palmer, og selv om jeg gjerne skulle sluppet disse også, er dette mye bedre enn det andre MCU-filmer har gjort.

Mye av denne filmen er så utrolig bra − skriptet er morsomt, plottet henger sammen (det var en bekymring folk hadde da filmen ble annonsert fordi den på mange måter er supersnål), og skuespillerne gjør alle en veldig god jobb − men fra et sosialkritisk perspektiv er den ganske brutal. Vi kan bare håpe at Marvel lærer fra dette (Derrickson har i alle fall heldigvis lært noe), og at de tar bedre valg i framtiden.

Dette innlegget inneholder mye snakk om rase fra en hvit person, og jeg anerkjenner at mitt grep om emnet ikke er så bra som det burde være, så om noen med mer peiling har noen innspill og perspektiver jeg ikke har vil jeg gjerne høre fra dere!

Lee Kvåle

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits