Homser er lættis: Skam sesong 3 (serie)

Vi må snakke om hva som skjer på Skam.

Jeg snakker ikke om Even og Isak, selv om hele den greia er veldig spennende og vi alle holder pusten mens vi venter på 14. november; det jeg snakker om er alle de utrolig fine måtene Skam får fram det generelt homofiendtlige miljøet vi eksisterer i, og hvordan det påvirker en tenåring i skapet.

Dette innlegget kommer til å spoile enkelte ting til og med den nyeste episoden i Skam (5:10), men det kommer ingen spoilere om det romantiske plottet. Om du likevel ikke har lyst å lese av frykt for å bli spoilet, vil jeg anbefale deg å se de fem episodene og så komme tilbake og lese dette!

Så, Skam. Helt siden sesong 1, da fokuset ikke egentlig var på hvorvidt Isak var homo eller ikke, har de droppet hint om at Isak kanskje ikke var den streiteste i vennegjengen. Flesteparten av disse 'hintene,' uvisst om det egentlig var ment som frampek eller det bare var tenåringssnakk, kom i form av diverse karakterer som brukte ordet "homse" om ting som relaterte til Isak.

"Du kan bare sånne homselåter, ass."
"Skal jeg sove på rom med han homsen der?"

16-åringer, amirite?

Så var det jo også den gangen da Noora fant homogreier på telefonen hans og fortalte det til Eva, som er et godt frampek mot at dette er noe vi skal snakke om senere, og gutta, se hvor vi er nå. Jeg vil peke ut at de legger mye fokus på pornoen hun fant (Isak suger nemlig på å være stealth-gay og vet hverken hvordan man lukker faner eller bruker Safari på privatmodus), men i bakgrunnen var det også et Google-søk på "homofile i oslo," sånn bare i tilfelle det var noen tvil om hvilken legning vi skal tillegge han, og i tilfelle noen vil prøve å fortelle meg at dette ikke egentlig er kjempetrist.

Uansett, tilbake til sesong 3, som er det vi egentlig er her for, og som faktisk gjør en skikkelig god jobb med å vise hvorfor det ikke er så greit å være Isak. For det første har han fortsatt venner som bruker homo som et negativt beskrivende ord. Man kan jo si at, "joda, de gjør det, men Isak burde jo vite at dette ikke betyr at de faktisk har noe imot homofile," men helt ærlig, burde han det? Isak har i alle fall valgt det han ser på som den lettere ruten og latt være å konfrontere dem, og har i tillegg hengt seg på drittslenginga.

I klippet "Ultrahomse" fra episode 3:10 kommer han rett ut med en litt hånende kommentar om at danseinstruktøren er, som tittelen på klippet tilsier, en ultrahomse, og alle puster lettet ut når Jonas konfronterer han om det og spør hvorfor han er så nebbete mot homofile. Ikke første gangen Isak gjør dette, altså. Poenget er, for å passere som streit er det ikke lenger nok for Isak å bare ikke si noe om at han er skeiv, han føler også at han må gjøre mer for å oppføre seg streit, som innebærer å henslengt rakke ned på homofile.

Dette kommer tilbake senere også, i det som legitimt var det mest hjerteskjærende klippet så langt i sesongen, og kanskje i hele Skam. I "Pride" fra 5:10, som begynte utrolig fint og endelig lot Isak fortelle noen (Eskild, som behandlet situasjonen  godt) at han har følelser for en gutt, gikk det raskt nedover da han bestemte seg for ikke bare å tråkke i salaten, men for å begrave seg selv i den fullstendig, og presterte å si til Eskild at selv om han liker Even betyr det ikke at han er "homo homo," altså homo sånn som Eskild er. Au-da.

Det illustrerer så utrolig godt hvordan frykten for å være annerledes, som er utrolig vanlig hos tenåringer, sammen med kommentarene om "homser" som flyr rundt han daglig, og de endeløse stereotypene om homofile, har kommet sammen til å bli direkte ødeleggende for Isaks forhold til seg selv og andre skeive. Jeg forstår godt hva han mener når han sier at det er dumt at en hel gruppe som er så vag som "homofile" blir stereotypert, og at det gjør det vanskelig for han å akseptere at han hører hjemme der, men han får liksom ikke til å skille følelsen av å ikke være "sånn" fra den nedlatende innstillingen han og de andre han er med har til de som er "sånn," noe som resulterer i tidenes mest rørende tilsnakk fra Eskild.

Det er heller ikke bare kompisene til Isak som kommer med kommentarer som gjør det vanskeligere for han å akseptere seg selv som homofil; det er også karakterer som for så vidt mener godt, men som liksom ikke helt har fått med seg hvordan det faktisk er å være skeiv. Fordi de er streite. Og derfor ikke forstår. Jeg referer til Emma, om det ikke var tydelig.

Emma er et utrolig godt eksempel på en streit person som i bunn og grunn ikke har noe imot homofile, men som likevel bidrar til en kultur som fremmedgjør skeive og derfor gjør det sykt vanskelig å være homo når alt du vil er å være en normal 17-åring.

For det første, og dette kan jeg absolutt akseptere at kanskje er min personlige opplevelse og mening og at andre skeive ikke opplever det på samme måte, bruker hun ordet homse som om det ikke har noen negative konnotasjoner, som om det er det mest nøytrale ordet å bruke om homofile. Som sagt, det kan hende dette ikke er den generelle meningen blant skeive, men om en streit person bruker ordet homse rundt meg som om det er helt uproblematisk blir i alle fall jeg veldig ukomfortabel, akkurat som jeg blir når noen bruker ordet transe. Det føles nedverdigende og avskrivende. "Ja, du vet, de homsene."

Videre generaliserer hun jo noe voldsomt, selv om det ikke ligger noe intensjonelt vondt bak det. Jeg tror jo som sagt ikke at hun faktisk er homofobisk, at hun heller bare er 16 og ikke enda har forstått at generalisering ikke egentlig er så kult når du tilhører en minoritetsgruppe, men å komme med utsagn som "homser er lættis" er vel litt på grensa til ugreit. For Isak, som sitter rett ved siden av henne når hun sier dette og som bare vil være en normal 17-åring, tror jeg i alle fall ikke det er det hyggeligste han har hørt. Jammen bra at Even var der for å fortelle henne at generalisering er kjipt, ikke sant? Åh, nei, vent, det var visst kjedelig å høre på. Sånn kan det gå.

Det siste problemet mitt med Emma, og de streite menneskene hun representerer, er at hun virkelig ikke forstår konteksten hun sier disse tingene i. Hun har ikke fått med seg hvor negativ verden generelt er mot homofile, hvor mange som fortsatt bankes opp, får psykiske problemer, tar selvmord, og mister venner fordi de er skeive. Vi vet at hun ikke har fått med seg dette fordi hun kan se Isak rett i ansiktet etter at hun har funnet ut at han er homofil og si, "Vi er i 2016, Isak. Se til å kom deg ut av skapet," som om det er den enkleste tingen i verden. Ja, Emma, du vet sannelig hvordan man gjør det lettere for en person å komme ut; har virkelig forstått hvordan det funker.

Det er så sykt bra gjort av Skam at de illustrerer disse tingene, og jeg setter egentlig pris på at ingen gjør noe forsøk på å forklare eller rettferdiggjøre det de viser. Det er godt utført, og jeg kjenner igjen situasjonene. Jeg kan godt irritere meg grønn over de som er enige med Emma i at Isak bare bør "[komme seg] ut av skapet," eller de som mener Eskild ikke hadde rett til å bli sint og forklare Isak om motet det tar for å være åpent skeiv på måten han gjorde, men faktum er at Skam har klart å skinne et lys på en problemstilling vi ikke har sett mye til i norsk fiktivt media før.

Vi skriver nok i alle fall ett innlegg til om Skam, etter at sesongen er over, bare for å samle tankene og se over hvordan denne innviklede kjærlighetshistorien utviklet seg, men enn så lenge sier jeg heia Skam for måten de viser hvordan det er å være skeiv, og håper at NRK P3 fortsetter å gjøre en god jobb med det.

Til slutt, og halvveis urelatert, men viktig: hjertet mitt går ut til alle i USA som får livene sine satt i fare som følge av hvordan presidentvalget gikk. Stay strong.

Lee Kvåle

#skam #lhbt #lhbtq #homofobi #p3 #nrk

6 kommentarer

Karina

09.11.2016 kl.22:58

Supert skrevet! Dette er både veldig informativt, og veldig belysende.

FeministPerspektiv

09.11.2016 kl.23:31

Karina: Tusen takk! <3

Mads

10.11.2016 kl.08:20

Så sandt! Kan genkende mange af kommentarerne og følelserne fra jeg var teen.

I al ''den gode tolerance'' kan der opstå et behov for at skubbe folk ud af skabet.

Jeg tænker på en gut i min gym klasse som blev kigget meget til fordi han ikke havde 'passing as straight priviledge' som det kaldes og derfor aldrig kunne få lov at holde det for sig selv om han var til gutter. Folk beklagede sig over at han ikke bare sprang ud når han ikke var i rummet. Som om at det var et problem for dem. Ikke een sprang ud på mit gym imens jeg gik der, hverken fyre, piger. Jeg har mødt flere piger siden som gik der som ventede ligesom jeg. (Allthough i was outed).

Den eneste fyr som var åben omkring det og som sprang ud før gymnasiet begyndte, hed Rasmus. Når han ikke var i rummet kaldte folk ham Homo Rasmus ganske konsekvent. :-( terrible.

Tak fordi du bringer denne læsning. Og fordi du bringer USA på banen.

Mads

FeministPerspektiv

10.11.2016 kl.09:31

Mads:

Heisann, Mads!

Det er frustrerende hvor vanskelig det av og til virker å forklare til folk hvordan det faktisk er å komme ut, og hvordan deres ord og handlinger påvirker folk som ikke er ute enda.
Tusen, tusen takk for denne utrolig fine kommentaren!

Lee

Anton

10.11.2016 kl.09:26

Veldig relevant innlegg

B

12.11.2016 kl.08:57

Steinbra!!!

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits