Skeiv søndag: Boys (film)

Etter eksamenene mine våren 2015 var jeg ganske ferdig mentalt sett og rimelig klar for å bare legge meg ned og sove for alltid. I stedet for å gjøre det bestemte jeg meg for å se masse skeive filmer, fordi jeg var kanskje utkjørt, men jeg er også jævlig gay, og umettelig når det kommer til skeive filmer.

En av filmene jeg så var filmen Boys, originaltittel Jongens, en nederlandsk film om en 15/16-år-gammel stafettløper som forelsker seg i en av de andre guttene på laget sitt og sliter med å akseptere at han er skeiv. Ganske enkelt premiss som jeg tror det skal mye til før jeg går lei av.

Denne filmen er så sykt pen. Annet enn Weekend så tror jeg faktisk dette er en av de peneste filmene jeg har sett. Den er utrolig godt filmet, fargene er pene, komposisjonen er god, jeg kommer rett og slett ikke på noe teknisk jeg ikke liker med den. Jeg peker ut dette fordi det er ofte et problem mange skeive filmer har: konseptet og plottet er greit, men de ser ofte forferdelige ut, eller regisseringen er dårlig, musikkvalget er ikke bra, etc. Ikke i Boys.

Jeg skal innrømme at jeg er sykt partisk til denne filmen fordi den inneholder en av yndlingstropene mine, altså en gay kid som ikke vet hvordan han skal deale med å være gay fordi han rett og slett ikke har lyst til å være gay. Jeg tror jeg lever gjennom disse karakterene fordi de har problemer jeg aldri hat hatt, for å være helt ærlig. Om jeg har panikk om noe så er det heller at jeg skal våkne opp en dag og føle meg heteroseksuell.

Grunnen til at Sieger, hovedpersonen, ikke har lyst å være homo er utrolig godt vist i filmen. Det er ikke snakk om noe eksplisitt eller voldelig homofobi, men den eldre broren hans bruker henslengt homo som skjellsord, og bestekompisen hans oppfordrer han til å flørte med jenter. Det er ikke det mest fiendtlige miljøet å være homo i, men det inviterer ikke akkurat til åpenhet. Denne typen subtil bruk av heteronormativitet og dagligdags homofobi syns jeg er så viktig, fordi jeg tror det er lett for folk å glemme hvor mye slikt påvirker unge mennesker. Det er så lett for heteroseksuelle å si, «men vi lever jo i et aksepterende samfunn, de trenger jo ikke egentlig å komme ut engang!» Hater å si det, men om kompisen din hele tiden spør hvilke jenter du vil kline med og du egentlig ikke er så interessert i å kline med jenter så blir det en greie når du sier det. Det går mest sannsynlig bra, men du vet ikke helt sikkert at det går bra.

En annen ting jeg liker skikkelig godt med denne filmen er hvor seriøst regissøren tar unge mennesker og interessene deres. I et intervju har hun fortalt at det var viktig for henne å plassere filmen i et miljø som tenåringer kan kjenne seg igjen i, og derfor valgte hun sport, fordi det er noe ungdommer bånder over. Jeg vet ikke, det kan hende det er en teit ting å like, men det gjorde meg glad at det faktisk var gjennomtenkt og et bevisst valg. Filmen er laget så unge mennesker kan se seg selv og sine interesser.

Det er lite jeg misliker med filmen, og jeg har bare et par klager. Den ene er at noen av bakgrunnsplottene ikke lander helt for meg (greia med broren hans lander ikke helt mot slutten av filmen). Den andre tingen er den gode gamle tropen med en homofil gutt som desperat prøver å hooke med jenter som helt ærlig bare er skikkelig søte fordi han nekter å akseptere at han ikke liker jenter. Liksom, jeg skjønner det, det skaper spenning og sånt, men det hadde vært fint om jenter ikke ble brukt som midler for å få menn til å innse ting om seg selv hele tiden. I det minste er jentene koselige, da.

Så for å oppsummere, Boys er en sykt fin og koselig film som gjennomfører gay angst helt perfekt og som er visuelt nydelig og har et musikkutvalg jeg fortsatt hører på av og til selv ett og et halvt år senere. Gutta, den er så sart og forsiktig, jeg klarer det nesten ikke.

Neste innlegg i Skeiv høst kommer 6. november og kommer til å handle om den tyske filmen Freier Fall

Lee Kvåle

13 kommentarer

Fjellooy

15.11.2016 kl.22:22

Hvorfor er du så fiksert på homofili? Det er ikke et godt tegn.

FeministPerspektiv

15.11.2016 kl.22:23

Fjellooy: Fordi jeg er homo

Fjellooy

15.11.2016 kl.22:49

Og jeg er hetrofil, men jeg snakker ikke om hetrofil hele tiden. Hvorfor ikke fokusere på noe sunnere? Du er et individ akkurat som andre, hvorfor ikke fokusere på andre ting.

FeministPerspektiv

15.11.2016 kl.22:51

Fjellooy: Fordi verden rundt meg er sykt hetero og jeg prøver å kompensere. Hetero er malen, så man trenger ikke å snakke om det hele tiden.
Pluss, om jeg snakker om det, kanskje det gjør det lettere for andre å snakke om det også.

FeministPerspektiv

15.11.2016 kl.22:56

Fjellooy: Og forresten, om det plager deg at jeg snakker mye om homofili så finnes det da virkelig ingen grunn til at du ikke bare kan velge å la være lese akkurat denne bloggen hvor det står i bioen at vi fokuserer på skeivhet. Det skader ikke deg eller andre heteroseksuelle om jeg snakker om skeivhet.

Fjellooy

15.11.2016 kl.22:57

Eller så kunne du slappet av og nytt livet, og fokusert på noe annet enn sexuell tiltrekkning.

FeministPerspektiv

15.11.2016 kl.22:58

Fjellooy: Nei :)

Fjellooy

15.11.2016 kl.22:59

Jeg vil at du skal nyte livet, og ikke være så fokusert på slikt.Sexuell tiltrekkning trenger ikke å være en del av en identitet.

FeministPerspektiv

15.11.2016 kl.23:00

Fjellooy: Men det er jo det, det er en del av identiteten min! Og jeg syns det er kjempegøy og interessant å snakke om.
Og hvorfor tror du at jeg ikke nyter livet bare fordi jeg velger å aktivt snakke om at jeg er skeiv?

Fjellooy

15.11.2016 kl.23:04

Det gjør at du føler deg annerledes, uten at det trenger å gjøre det. Det å føle seg annerledes fører ofte til mindre gode følelser.

Issi

15.11.2016 kl.23:20

Fjellooy, hvorfor er det så viktig for deg at mennesker ikke prater om skeivhet, og ikke ser det at man er skeiv som en del av identiteten sin? Seriøst, du tar da ikke skade av det? Jeg føler meg da overhode ikke annerledes bare fordi jeg er skeiv og at dette er en ganske fundamental del av min identitet, og det at jeg prater om det og er opptatt av det gjør at jeg har utrolig mye bedre følelser om det enn om jeg ikke hadde gjort det. At du, som heterofil, prøver å sammenligne opplevelsen til streite og skeive, funker ikke, fordi den levde opplevelsen er HELT forskjellig, og som hetero skal du prøve å unngå å dirigere hvordan skeive prater om å være skeiv, det er ikke kult man. Peace out.

Sussie

16.11.2016 kl.00:12

Hvor har du sett/fått tak i denne filmen?

FeministPerspektiv

16.11.2016 kl.00:26

Sussie: Hei Sussie!
Denne var på Netflix i fjor sommer! Usikker på om den fortsatt er der ettersom jeg ikke har Netflix selv lenger, men tror nok i alle fall den er på amerikansk Netflix! :)

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv Facebook: @feministperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits