Luke Cage (serie)

Før jeg starter innlegget vil jeg si at jeg er en hvit person som nå skal skrive om en serie som sentrerer seg rundt svart amerikansk kultur, som er noe jeg ikke har noe erfaring med selv (åpenbart). Om det er noe jeg burde gjøre annerledes i måten jeg skriver om rase på, vær så snill si ifra! Jeg vil skrive om slike ting på den mest ansvarsfulle måten jeg kan.

Luke Cage kom ut på fredag! Herregud, det virker som om vi har ventet i en evighet. Etter at Daredevil kom ut tok det meg altfor lenge før jeg så det (noen måneder aka altfor lenge fordi det showet er fantastisk), men etter det, hver gang det har kommet noe nytt i Defenders-seriene har jeg sett det så fort jeg har hatt anledning. Det er en samling serier som så langt er så godt som uslåelige − alt har vært utrolig bra. Selv Daredevil sesong to som har vært den svakeste av de samlet fire sesongene var fortsatt mye bedre enn mye annet der ute.

Jeg skrev ikke om Jessica Jones da det kom ut fordi denne bloggen ikke eksisterte, men før The Defenders kommer ut skal jeg skrive et større innlegg om seriene som en helhet, og da vil jeg nok spesielt fokusere på Jessica Jones. Selvsagt, om det er noen som har lyst at jeg skal skrive et innlegg spesifikt om Jessica Jones så gjør jeg det med glede! Si ifra i kommentarene om dette er noe du er interessert i!

Nå over til Luke Cage. Med en gang, som et generelt forslag for at du faktisk skal forstå deler av showet, vil jeg si at det er lurt om du har sett Jessica Jones før du ser Luke Cage, siden Luke Cage er satt noen måneder etter, og Luke var sterkt involvert i Jessica Jones. Det er også greit å ha sett Daredevil sesong en og to for å kunne plukke opp noen av referansene og forstå hvor enkelte av karakterene kommer fra, men det er ikke like nødvendig.

Om du ikke kan backstoryen til Luke fra tegneseriene, han er en mann med ekstrem fysisk styrke og hud som er så godt som umulig å penetrere. Han fikk disse kreftene i sammenheng med et eksperiment han ble utsatt for i fengsel hvor målet var å gjenskape en slags Captain America. I tegneseriene er dette et veldig eksplisitt rasedrevet subjektvalg, og jeg vet at det har vært litt bekymring for at dette skulle bli borte i serien. Du kan hvile trygt og vite at det definitivt ikke har forsvunnet. Det er noe mindre eksplisitt, men dette representerer bedre tidene vi befinner oss i, og karakteren som står bak valget av Luke blir rett ut kalt «a racist asshole». Det er ikke spørsmål om hvorvidt dette var basert på personlighet alene eller om det også hadde med hudfarge å gjøre om du følger med.

Serien er satt i Harlem, og de har virkelig gjort sitt beste for å få det til å føles autentisk, noe som viser selv for en person som aldri har vært der (meg). De representerer en kultur, ikke bare en karakter. Noe av det som imponerte meg mest, sikkert fordi det var noe jeg kunne gjenkjenne, var det faktumet at Sway (tidligere nevnt i Silvana Imam-innlegget) faktisk var i serien, sammen med et medlem av the Wu-Tang Clan − dette er ikke en verden med samme navn som eksisterer separat fra vår egen; de har så mange paralleller.

Den er full av fantastiske kvinner. Mange av dem er moralsk gode, noen av dem er ikke det, men alle karakterene har flere sider og er mulig å sympatisere med. Om dere har lest noen av anmeldelsene mine før, så vet dere at det er noe av det jeg liker best, fordi det var lenge jeg så serier og filmer hvor det var for lett å avskrive antagonistene som onde, og protagonistene som gode, så jeg føler det må pekes ut når noen skriver komplekse karaterer på en god og troverdig måte. Tilbake til kvinnene: jeg blir så glad fordi de får ha en aktiv seksualitet, hvor de selv velger å ha sex med folk, og selv om de ikke får dritt for det fra de karakterene vi liker, så anerkjennes det at vi lever i en verden hvor kvinner som har sex og liker å ha sex ofte ses ned på. De har også latt kvinner med strekkmerker beholde strekkmerkene sine, som kanskje ikke virker så viktig for mange, men av og til er det godt å se at folk med strekkmerker kan anerkjennes som dritsexy, og at de ikke påvirker hvordan folk ser på deg så mye som man kan tro av og til.

Jeg kommer ikke over hvor mange kule damer det er i denne serien, folkens. Flere politi, politikere, psykologer, og advokater, og de eksisterer for seg selv, ikke for en mann eller noe slikt, men helt og holdent for sin egen del. Dette er uten tvil noe av det viktigste med serien, for selv om Luke i seg selv er en fantastisk karakter og definitivt fyller et rom vi trenger i vårt stadig voksende arsenal av protagonister, så har enkelte kritisert han for å ikke være «revolusjonerende nok.» Disse damene, though − de er revolusjonerende. Det er ingen tvil om det.

Jeg dekket i Comic Con-innlegget noen av tingene som ble sagt om Luke Cage før det kom ut, og jeg vil ta det opp igjen: «The world is ready for a bulletproof black man.» Luke Cage kom ut på riktig tidspunkt, og selv om de fleste som ser på det mest sannsynlig allerede forstår hvordan situasjonen i USA er angående politivold mot svarte menn (som dekkes i serien) og ikke trenger å overbevises, er det godt å se diskusjonen tatt opp på en plattform som kan nå flere.

Jeg kunne skrevet mye, mye mer, men jeg må avslutte innlegget på ett eller annet tidspunkt. Alt i alt syns jeg ikke serien var like bra som Jessica Jones, hovedsakelig på grunn av enkelte ting i manus som bare ikke funket for meg (litt for mye direkte redegjørelse og et romantisk plott jeg hater med en brennende lidenskap, men igjen, personlig preferanse), men den er bra, så om du liker Marvel, eller om du ikke gjør det og du bare er interessert i serier som gjør spesifikke kulturer på en fantastisk måte og som forstår hvor vi er i verden, se Luke Cage.

Ingen eksplisitt skeive karakterer, som jeg også syns var synd, men dette er Marvel så jeg forventer veldig lite på det området. Kan ikke gi den noen homostjerner pga. dette, men serien får 5 feministstjerner!

Lee Kvåle

#Marvel #MCU #LukeCage #TheDefenders #Netflix

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits