Problemet med å snakke om skeive filmer

Jeg vet ikke hvorfor, men å vise skeive filmer til de streite vennene mine har alltid vært skikkelig vanskelig for meg.

Jeg har ikke noe problem med å foreslå skrekkfilmer, dramaer, eller superheltfilmer, men akkurat skeive filmer, og da spesielt skeive dramaer, er helt sykt vanskelig. Det er også vanskeligere å snakke om dem generelt med streite. Jeg tror det kommer av en følelse av å ikke ville virke som den skeive personen som prøver å «overtale» folk til å bli skeive, som, når det kommer til meg, ikke egentlig gir mening fordi jeg alltid prøver å overtale alle til å være superskeive. (I joke, of course, bare så det ikke er noen misforståelse her)

Jeg sitter på så mange bra skeive filmer, fordi jeg aktivt oppsøker dem, men fakta er at mange skeive filmer er indiefilmer som ikke får mye eller noe presse i Norge, så jeg er ofte den eneste blant vennene mine som har sett dem. Det er for så vidt greit, det er ikke nødvendigvis negativt å ha sett filmer ingen andre du kjenner har sett, men fakta er at skeive filmer ofte trenger publisiteten. Om vi skal normalisere skeiv film og gjøre det lettere for skeive filmskapere å få midlene de trenger til ikke bare å lage filmene, men å gjøre dem skikkelig bra, må vi vise at det ikke bare er skeive som interesserer seg for skeivt media.

Mange av filmene jeg har sett i min søken etter gode skeive filmer er universelle i samme grad som andre dramaer, og illustrerer mange av de samme problemene vi har som mennesker, men fordi de sentrerer seg rundt f.eks. et lesbisk par, eller en transperson, så blir de fort oppfattet som filmer for spesielt interesserte. Det er så synd, for det er så mange gode filmer der ute. For ikke så lenge siden skrev jeg om The Skeleton Twins, som er en indiefilm som ble filmet i løpet av 22 dager. Ingen jeg kjenner hadde sett den. Andre filmer, som Weekend og Jongens, som er noen av yndlingsfilmene mine, er det noen jeg kjenner som har sett, men hovedsakelig andre skeive.

Det er også utrolig hyggelig å kunne snakke om filmer man liker med vennene sine, og siden jeg har streite venner jeg legitimt liker å diskutere film med, så må jeg jobbe med å utvide diskusjonen til skeiv film også.

Poenget er, jeg vet ikke om dette er et problem det er få eller mange skeive som har, men om du kjenner deg igjen i dette, prøv å bryte ut av det! Snakk med de du kjenner om de skeive filmene du har sett som du likte. Skeivt media trenger at det er en større gruppe enn kun skeive som interesserer seg for sjangeren og som er villig til å støtte den.

Jeg har tenkt å begynne å skrive om en del skeive filmer jeg har sett, hovedsakelig på Netflix, og skal prøve å få ut i alle fall to Skeiv søndag i måneden med dette som fokus, så se fram til det i løpet av høsten!

Listen så langt:

  • Seashore (Beira-Mar)
  • Boys (Jongens)
  • Freier Fall
  • Weekend
  • Suicide Room (Sala samobójców)
  • Lilting
  • Shelter

Har du noen skeive filmer du gjerne vil at folk skal se?

Lee Kvåle

#skeivfilm #skeivhøst #indiefilm #samfunnsproblemer

2 kommentarer

Karina

22.09.2016 kl.16:22

Jeg elsket Carol! Nå har den filmen fått en del publisitet på grunn av skuespillerene som er med i filmen. Den er uansett fortjent publisiteten da, siden den var veldig fin, også er den basert på boka som Patricia Highsmith skrev. Boka var jo en av de første lesbiske bøkene som hadde en (relativt) lykkeslig slutt, selv om den ble skrevet i 1952. Så det er jo et pluss.

Kjempebra innlegg!

FeministPerspektiv

22.09.2016 kl.16:25

Karina: Helt sant, hadde helt glemt Carol! Må se den snart tbh.
Tusen takk for kommentar <3

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits