Kjønnsroller i et hypermaskulint miljø: Kingdom (serie)

Image result for kingdom show(Advarer om diskusjon av voldtekt)

Av og til snubler man over serier ved ren tilfeldighet, og så viser de seg å være utrolig mye bedre enn forventet. Kingdom var en slik serie for meg. Jeg begynte å se på det på grunn av Nick Jonas, og endte opp med å genuint elske mesteparten av det. Shit happens.

Det som virkelig dro meg inn, som delvis er grunnen til at jeg begynte å se på Kingdom, er spørsmålet om varianter av maskulinitet i et hypermaskulint miljø, og generelt hvordan dette showet spesifikt gjør kjønnsroller. For å gi litt bakgrunn om du ikke vet hva Kingdom er, det er en serie om Alvey Kulina, en tidligere MMA-fighter (spilt av Frank Grillo) som nå eier en gym og trener andre.

Jeg forventet virkelig ikke at Kingdom, en serie med så mye drama at jeg nesten må se bort av og til, og med replikker som ikke alltid er like bra, skulle gi meg så mange komplekse og spennende mannlige karakterer, faktisk, karakterer generelt.

Image result for kingdom nateVi kan begynne med å ta for oss Nate Kulina (Nick Jonas), altså grunnen til at jeg begynte å se på serien: han er en homofil MMA-fighter, og er derfor livredd for å komme ut. MMA-miljøet er dessverre, som de fleste sportsmiljøer, ganske anti-gay, og det florerer av homofobisk språkbruk i serien, samt mennesker som rett ut spør den ene kvinnelige fighteren om hun er lesbisk, fordi det ville vært vanskelig å promotere henne om hun var det. Det er også et utrolig interessant blikk på en slik situasjon, siden de ikke bare maler Nate som et offer som fortjener all vår medfølelse. Reaksjoner han får fra de få som finner ut av det er langt fra oppmuntrende, men han er definitivt ikke alltid det beste mennesket heller, ofte som resultat av frykten sin, og det er fint å se et slikt show takle effekten det kan ha på et ellers godt menneske å måtte gjemme deler av seg selv på den måten.

I sesong to ser vi også Nate bli dopet ned og «date raped» av en mann han er personlig trener for, og Kingdom gjorde en utrolig god jobb, i alle fall i noen episoder, med å vise effekten det har på han. Det trengte ikke å være et voldelig overgrep for å være skadelig, vi så han likevel slite skikkelig gjennom den følgende episoden. De kunne nok vist mer en langvarige effekt også, det er noe jeg skal innrømme jeg savner, men ellers var det godt utført.

Kingdom skal også få kudos for å utføre seksualitet generelt på en interessant måte, både på godt og vondt. Det er en serie som viser kvinner som mottar oralsex, som aktivt tar styring over sin egen kropp og seksualitet, og samtidig vise seksuelle overgrep og trenden til å latterliggjøre menn som ikke får den opp av varierende grunner. Det er forfriskende å se en serie med et så nyansert blikk på sex og forventninger, både til menn og kvinner.

Det er også forfriskende at «hovedpersonen» i serien, en mann som generelt er ganske voldelig etter et liv som MMA-fighter og ikke nødvendigvis alltid er den hyggeligste, alltid går inn for å sikre at de han har sex med skal være helt med. Et eksempel er da dama han er sammen med kommer hjem full og vil ha sex, og han sier nei, vi venter til i morgen. Da hun svarer "but I wanna have sex right now," svarer han, "No, you don't wanna have sex right now, you're drunk." Han vil alltid være sikker på at den han er med skal vite hva de gjør, og det er en herlig kontrast til andre i serien, som jeg er ganske sikker på at er bevisst.

En annen ting Kingdom gjør veldig bra er måten den behandler graviditet på. Dere husker kanskje da jeg skrev om The Night Manager, og hvordan en av mine yndlingsting var måten graviditeten til Angela Burr var vevd inn i serien. Kingdom snakker mer eksplisitt om forventningene folk har til gravide personer, or har samtaler mellom den gravide og de hun har ansvar for, hvor samtaleemnet er, «kan du fortsatt gjøre jobben din selv om du er gravid?» og svaret ettertrykkelig er ja.

Det er mange andre utrolig gode elementer ved Kingdom, og om du er interessert i MMA eller hypermaskuline miljøer som baktepper for handling, vil jeg absolutt anbefale det. Det er litt mye drama til tider for min del, og er nok litt i hviteste laget (som er synd), men på tross av det er det en serie som gjør mye bra.

Om jeg skal gi det stjerner, selv om det ikke egentlig var meningen med dette innlegget, gir jeg det 4 feministstjerner for interessante og mangfoldige mannlige karakterer, og 3 homostjerner.

Lee Kvåle

#NickJonas #sportsserie #maskulinitet 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits