Gays in Space: skeive blockbustere

I går fikk vi en gledelig nyhet om den nye Star Trek-filmen, Star Trek Beyond, som bokstavelig talt brakte tårer til øynene mine: Hikaru Sulu er offisielt bekreftet som homofil i rebootuniverset til J. J. Abrams og Simon Pegg! Sulu er dermed den første LHBT-karakteren i Star Trek, og fra det John Cho har sagt om hvordan det utføres i filmen er det en veldig matter-of-fact affære og ikke et gigantisk plottpunkt, som passer helt perfekt. På tross av dette er det utrolig mange som mener at dette går ikke, Sulu kan ikke være homofil, han er jo klart interessert i jenter! Og joda det er i de andre universene som er helt separate fra rebootfilmene, men likevel!! Han kan ikke være homo!!! Homoene overtar, snart er det ikke flere streite karakterer igjen!!

Du vet den følelsen når alle blockbusterfilmer som kommer ut bare har skeive karakterer og romanser og du tenker, «ugh, kan det ikke være noen streite karakterer også?» Nei? Ikke jeg heller. Det faktumet at jeg må tenke godt etter for i det hele tatt å komme på noen slike filmer som har faktiske skeive karakterer sier vel sitt om at det er en viss skeiv fordeling (no pun intended).

Selv Deadpool, som har blitt bekreftet som panseksuell/skeiv både av de som lager filmene og de som skriver tegneseriene, vil folk benekte å være noe annet enn hetero. Jeg har omtrent aldri hørt så mange klager som etter Twitterkampanjen for å gi han en mannlig kjæreste i neste film. Enkelte kommer med argumentet at han har jo dame i den første filmen! Hvorfor skal vi retconne det, og endre karakteren til noe han ikke er bare for å tilfredsstille feministene og homoaktivistene? For det første vet jeg ikke om disse menneskene vet hva panseksualitet er, men det er greit nok, jeg skal gi dem et øyeblikk til å google det, men for det andre, jeg tror mange av dem ikke skjønner at ikke alle forhold varer for alltid. Det er dessverre sånn livet er.

Min ideelle situasjon mht. Deadpool og Vanessa er at hun dumper han fordi han egentlig var en jævla drittsekk og forlot henne, men at de kanskje kan forbli venner. Da slipper de å stappe henne i kjøleskapet for å drive plottet videre, og så kan de gi han en type i stedet.

Det var også mye oppstyr rundt Finn og Poe i Star Wars: Episode VII, hvor utrolig mange (inkludert meg) mente dette ville vært en perfekt mulighet for å endelig inkludere et skeivt par i en av de største science fiction-filmseriene noensinne, noe som ville vært utrolig sterkt for unge skeive mennesker over alt. Star Wars når så mange flere mennesker enn bittesmå homofilmer fra Nederland, uansett hvor bra de er, og vi trenger det. Vi trenger det ikke bare for de som er i skapet og vurderer å komme ut, men for de streite som mener at de ikke kan relatere til skeive på noen som helst måte, og derfor er skeive verdt mindre enn dem. Det gjør en forskjell.

Det kommer til å ta lang tid før et flertall av science fiction, superhelt-, og fantasyfilmer som kommer ut har sentrale skeive karakterer, men i mellomtiden må vi stå på og fortsette å be om dem, og støtte de vi har! Jeg vil anbefale alle å gå og se Star Trek Beyond om dere kan, den kommer på kino 19. august i Norge!

Lee Kvåle

#LHBTrep #samfunnsproblemer #StarTrek #StarWars #Deadpool #Marvel #M20CF

2 kommentarer

Ole

09.07.2016 kl.11:02

Hvorfor er du så opptatt av seksualiteten til superheltene? Om Hulken/Banner er bifil/hetero eller hva som helst har jo ingenting å si for fortellingene. Det har heller ikke noe å si om noen av de andre er homofil/bifil/hetero. Man skriver fortellinger der folk skal kunne kjenne seg igjen, når det gjelder følelser og tanker. 3-6% av befolkningen er homofile (her varierer tallene), så da burde vel 3-6 av 100 superhelter burde være homofile. Her kan du finne noen: https://en.wikipedia.org/wiki/Category:LGBT_superheroes

Hvorfor skal man endre HELE forhistorien til en etablert superhelt BARE fordi man vil ha mer/annen seksualitet med? Folk reagerer fordi man praktisk talt driter i alt som heter historie, og sier "hey, vi bare begynner på nytt med samme navn og samme helt men med HELT andre historier og bakgrunn!" Selvsagt liker ikke folk det. På samme måte som homofile ikke ville likt om noen sa "Hey, vi lager en serie med Orange is the new Black der alle er hetero, og det bare er en rar lesbisk dame! Serien er jo kjempebra, men den blir enda bedre om alle er hetero!" Eller hadde ikke du reagert da?

FeministPerspektiv

09.07.2016 kl.15:50

Ole:
Heisann Ole!
Først og fremst, ikke fornærm meg ved å insinuere at jeg ikke kan og har googlet skeive superhelter gjentatte ganger.
Videre, jeg vil peke ut at det ikke bare er folk som er 100% homofile som vil se skeive karakterer, og da er tallene mye høyere. Om mindre enn 50% av tenåringer identifiserer som hetero vil jeg si det er ganske teit å fortsette å kun lage filmer med bare heteroseksuelle karakterer. http://www.out.com/news-opinion/2016/3/11/less-50-teens-identify-straight-says-new-study
Konseptet med å finne en karakter der du gjenkjenner slike aspekter ved deg selv er, vil jeg påstå, noe du mest sannsynlig aldri har trengt å bekymre deg for. Jeg har ikke sett en eneste film, tror jeg, som ikke har en eller annen heteroseksuell romanse, enten i for- eller bakgrunnen!
Dette er min yndlingsanalogi mht majoritets-/minoritetskarakterer, den er skrevet om etniske minoriteter men den funker like godt for å forklare hvorfor det er helt greit å gjøre tidligere streite karakterer skeive, og ugreit å gjøre skeive karakterer streite: http://timemachineyeah.tumblr.com/post/58648290519/this-is-a-jar-full-of-major-characters
Jeg vil også peke ut at både X-Men og Avengers allerede har gjort dette, altså tatt skeive karakter og gjort dem hetero! Både Mystique og Black Widow er skeive i tegneseriene, men jeg antar du ikke klagde da dette ble fullstendig visket bort i filmene? Og Star Trek, enn så mye jeg elsker rebootfilmene, gjorde også noe lignende da de valgte Benedict Cumberbatch til å spille Khan, som definitivt ikke er hvit originalt.
Det jeg prøver å si er ikke vær en jævla drittsekk. Det er faen meg ikke så vanskelig å fatte og begripe at skeive vil se seg selv representerte i filmer som faktisk når fram til folk, for det skaper faktisk en tryggere og enklere hverdag for oss, tro det eller ei.

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

21, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (LHBT). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Vi støtter Sunn Fornuft. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits