FEMINIST: Stella Gibson

I tv-serien The Fall briljerer Gillian Anderson som inspektør og detektiv. Karakteren hennes er en rollemodell for alle feminister, og Gillian Anderson er grunn nok alene til å se hele serien. Flere ganger. Dette er hvorfor jeg liker henne så godt:

 • Selvstendig. Her er en kvinne som har prioritert karriere ovenfor familie og barn og det er no ragrets (ikke en gang en bokstav). Stella Gibson er en fantastisk etterforsker, som ikke lar noe stå i veien for å skaffe rettferdighet. Hun trenger heller ikke alltid dobbeltsjekke med andre før hun gjør valg. 
   
 • Seksuelt frigjort. Stella er ikke redd for å ha sex, hun er rett frem om at det er det hun har lyst på og at hun ikke er interessert i noe forhold eller en fremtid med en spesifikk mann. Hun sier hva hun vil ha og det er det. 
   
 • Tar ikke shit fra noen. Stella Gibson mikser i utgangspunktet ikke business og pleasure, men når hun har sex med en person som senere blir relevant for jobben hennes blir hun regelrett slut-shamet. Særlig når han (SPOILER ALERT) ender opp død og også tydeligvis har kone og barn. Men jeg er helt enig med Stella; dette visste ikke hun og det er faktisk heller ikke hennes feil at denne mannen, istedenfor å dra hjem til barn og kone, drar til hennes hotellrom for litt steamy sex. 
  15 Moments When Stella Gibson Was A Total Badass

  Stella sier ifra om noe ikke er rett, og hun påpeker også ujevnheter mellom kjønn. For eksempel dobbeltmoralen i å slutshame menn og ikke kvinner: "That's what really bothers you isn't it? The one-night stand? Man fucks woman. Subject man, verb fucks, object woman. That's okay. Woman fucks man. Woman subject, man object. That's not so comfortable for you is it?"
   
 • Støtter og opparbeider andre kvinner. I sitt arbeid som detektiv er hun ikke redd for å spørre om hjelp eller eksplisitt velge kvinner. Dette er faktisk viktig: på mange arbeidsplasser er det ujevn kjønnsfordeling, og ofte vil menn velge menn som er mindre kvalifisert enn kvinner bare fordi de er menn. Hun er også obs på at kvinner blir unødvendig kategorisert som enten hore eller madonna:
  15 Moments When Stella Gibson Was A Total Badass
   
 • Spytter mad truth selv om hun ikke er rapper. Ikke bare snakker Stella mad truth om sex og dobbeltmoraler, hun har også en monolog der hun forteller historien om at menn er mest redd for at kvinner skal le av dem, mens kvinner er redd for at menn skal drepe dem. Både Stella og serien i seg selv takler ukomfortable sannheter, og det er forfriskende å se i en detektiv-serie. 

 

Elise 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

20, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (lhbt). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits