Welcome to Night Vale  - er det homo (nok)?

(Dette innlegget er skrevet av Jenny. Tusen takk, Jenny!)

Welcome to Night Vale er en podcast som følger en radiostasjon i den fiktive byen Night Vale. Serien har fått mange fans på grunn av den spesielle historiefortellingen og den artige David Lynch-aktige atmosfæren, men også på grunn av hvordan den behandler skeive figurer og andre minoriteter. Man kan si mye om hvordan Night Vale omfavner interseksjonell feminisme, men her skal jeg mest av alt fokusere på hvor homo den er (spoilers: ganske homo!).

 • Er det homoer i serien? Ja! Allerede i første episode blir det etablert at forteller og radiovert Cecil er forelsket i den kjekke vitenskapsmannen Carlos. Mye av fokuset i serien er på forholdet deres, som blir veldig fint behandlet. I tillegg har serien en haug med figurer som er skeive på en eller annen måte: homofile, bifile, ikke-binære kjønnsidentiteter og så videre. Mange av homoene i serien er dessuten ikke bare hvite amerikanske menn, noe som er et stort pluss for de som leter etter homoer som likner på seg selv!

   
 • Er mediet homovennlig? Flere mennesker som er smartere enn meg har påpekt at i den sære og forvirrende verdenen i Night Vale, der folk stadig vekk får hjernen sin invadert av ulike psykiske vesener, hundeparken er en portal til en annen dimensjon, vennskapsbyen i Russland sitter fast i 80-tallet, og en reporter for lokalavisen er en stein, er det innbyggerne sine vennskapelige og romantiske forhold som er det normale. Ingen stiller spørsmål ved Cecils legning, og ingen har noe mot hans forhold til Carlos. Podcasten adresserer ikke egentlig så veldig diskriminering av skeive som problem, i stedet viser det et alternativ til hvordan vi kan snakke om skeivhet: det eksisterer, men er fullstendig normalisert. Dette betyr ikke at folk i podcasten ikke strever med å finne ut av egen kjønnsidentitet og legning, men personene rundt dem er stort sett forståelsesfulle og imøtekommende, og ingen blir sinte når noen ikke er sikre på hvem de liker. Det adresserer ikke hvordan skeive blir diskriminert i dag, men det er likevel radikalt i hvordan det viser en virkelighet der dette ikke lenger er noe problem.
   
 • Er det trans-inkluderende? Som nevnt er det flere transpersoner i podcasten. Flere av figurene lever med andre kjønnsidentiteter enn bare mann og kvinne. Folk blir adressert med sine foretrukne pronomen, og ingen ser noe problem ved dette ? de har tross alt viktigere ting å bry seg om. Noen av de ikke-binære figurene er slik fordi de ikke er mennesker og derfor ikke opererer med kjønn (for eksempel blir en engel i episoden The Debate spilt med både en mannlig og en kvinnelig skuespiller, som bytter på stemmen). Andre er simpelthen vanlige mennesker, der den avvikende kjønnsidentiteten eller legningen bare er et aspekt ved personligheten deres. Dette ser vi for eksempel når Carlos snakker om sin venn Alicia i episoden A Carnival Comes to Town: «One of the warriors, whose name is Alicia, and who is not a woman or a man, and who is Doug?s partner, and who has a dog, and who is trying to make a new currency based on sand?» Likevel er ingen av hovedpersonene i podcasten eksplisitt trans, selv om mange gjenvendende karakterer er det. 
   
 • Ekspertpanel: trigger dette mediet gaydaren din? 
  Lee (20): Det trigger min gaydar fordi det framstiller seksualiteter med den største selvfølge, og gang på gang møter vi karakterer som ikke er menn eller kvinner, og det føles godt.
   
 • Dør homoen(e)? Altså, døden i Night Vale er ganske rar. Det er ganske mange som dør, men det er ikke alltid døden er helt permanent. Det er i det hele tatt litt komplisert. Det er sikkert noen homoer som har dødd, men i så fall er det ikke fordi de er homo. Da er det heller fordi det har åpnet seg en rift i tidsdimensjonen og en dinosaur har tatt seg inn på foreldremøtet.

Som dere vet pleier er det homo (nok)? komme med en rangering i form av stjerner. Dessverre lot ikke dette seg gjøre, fordi Nightvale har et noe abstrakt syn på stjerner. Vi anbefaler det uansett veldig da!

-  Jenny


 

#feminisme #lhbt #homo #nightvale #welcometonightvale #podcast

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

20, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (lhbt). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits