Skeiv Søndag: Undertale

(Gjesteinnlegg av Lee Kvåle)

Om du har fulgt med på gamingnyheter i det hele tatt i løpet av 2015 er det en ganske stor sannsynlighet for at du fikk med deg Undertale da det kom ut. Spillet fikk utrolig mye velfortjent oppmerksomhet, og ble generelt veldig godt mottatt av let's playere (gamere som legger ut spillvideoer på nettt) og anerkjente kritikere. Jeg er hverken let's player eller anerkjent kritiker, men skeiv feminist som mener at jeg er kvalifiserte til å levere kritikk basert på de kvalitetene.

Her er en oppsummert anmeldelse om du ikke vil bli spoilet om plottet: spillet er genuint herlig både fra et feministisk og skeivt ståsted, men det er også bra om du liker hunder, ordspill, og bra musikk.

Nå over til den mer inngående anmeldelsen:

I spillet er du som et barn som faller fra menneskenes verden til monstrenes verden under jorden og må finne en måte å komme deg ut på. Du blir ikke tildelt noe kjønn, og alle karakterer sier enten navnet ditt, «child», «human», eller they/them når de snakker om deg, så spillet er allerede inkluderende ovenfor alle slags kjønnsidentiteter. Karakterer man møter i spillet inkluderer, men er ikke begrenset til, en geitemor, en ond blomst, en utrolig barsk skeiv ridderfisk, en metroseksuell robot, en skeiv animenerd som også er forsker, og et par skjelett. Og masse hunder. I alle fall fem hunder. Du kan også velge om du vil spille gjennom spillet som pasifist eller begå folkemord, noe som gir enda større valgfrihet i hvordan man vil spille spillet. Det fins også en båtperson som eksplisitt sier, «I am the riverman. Or am I the riverwoman...? It doesn't really matter.»

De man møter på og snakker med viser seg nesten alltid å være utrolig dynamiske og dype karakterer, som har både mørke og lyse sider, og som har forhold til hverandre. I løpet av spillet (gitt at du spiller som pasifist og ikke dreper noen) vil du for eksempel se et romantisk forhold utvikle seg sakte men sikkert mellom to sentrale kvinnelige karakterer, og alle stresselementer involvert sentrerer rundt «ånei, hun er for kul for meg,» og ikke «ånei, vi er begge kvinner,» som er utrolig forfriskende.

Halvparten av de viktigste karakterene rundt deg er kvinner, som er mer enn man kan si for nesten alle spill, og ingen av dem faller i noen kjedelige, forutsigbare mønstre i oppførsel eller personlighet, som får mitt feministhjerte til å svulme i brystet mitt. De mannlige karakterene er også komplekse og unike, og kan til tider så godt som røre deg til tårer.

Det er så mange artige hemmeligheter og påskeegg, skeive karakterer og par hvor enn du snur deg, herlige platoniske forhold, og det er ingen humor basert på marginalisering, det meste går på ordspill og sære, morsomme enkelthendelser (viktig - du kan ikke ha mer enn 30 pølser i brød). Alt dette medfører til at selv om jeg har spilt Undertale en total av tre ganger selv nå, og sett to Let's Play channels spille gjennom det (to ganger hver, pasifist og folkemord), så kan jeg godt gå tilbake og spille det igjen. Det er vakkert, rørende, morsomt, inkluderende, og hjerteknusende vondt, alt på en gang, og jeg vil anbefale enhver person med en oppegående PC å spille det selv.

5 feministstjerner, 8 homostjerner, og noen ekstra stjerner for å ha varmet opp steinhjertet mitt. 


#gaming #spill #undertale #lhbt #skeiv #feminisme #feminist #anmeldelse
 

3 kommentarer

Øyvind

10.04.2016 kl.14:27

Hvor mange feminist- og homostjerner gir du Life is Strange :3 ?

FeministPerspektiv

10.04.2016 kl.17:33

Øyvind: Hei Øyvind!
Skal skrive et skikkelig innlegg om Life is Strange som skal komme ut en gang i nærmeste framtid, men kan si at jeg gir Life is Strange 3 feministstjerner og 3 homostjerner! (det er ikke dårlig selv om det kanskje høres slik ut - syns spillet gjorde utrolig mye bra - men dette dekker jeg mer inngående når jeg skriver om det!) - Lee

Øyvind

12.04.2016 kl.18:40

Gleder meg til å lese :) . Elsket Life is Strange, som du sier gjør spillet utrolig mye bra, selv om det ikke er feilfritt.

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

20, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (lhbt). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits