FEMINIST: Saga Noren

Saga Noren er en av hovedkarakteren i den dansk-svenske serien Broen. Det er veldig delte meninger om henne som person og karakter, og jeg husker noen sa til meg at jeg lignet på noen i Broen før jeg noensinne hadde sett det. I ettertid skjønte jeg at dette personen var Saga, og at det var fordi vedkommende syns jeg var frekk og direkte. Men er egentlig Saga så frekk?

Noen av karaktertrekkene man ser hos Saga er trekk som vanligvis forbindes med mannlige karakterer på tv-serier og i virkeligheten. Serieskaperne har enkelt nok bare tatt en kjønnsrolle som tilskrives menn og latt Saga ha samme egenskaper. Blant annet, 

  • Bryr seg ikke om hva andre mener om hennes seksualitet og forhold. Saga er ikke interessert i et forhold og hvis hun har lyst på sex så er hun rett på sak. Hun tar det hun vil ha og vet hva hun er verdt. Hun stiller ikke spørsmål ved seg selv og ser ikke problemet med å ha sex når hun har lyst. Dette er ofte et typisk "ungkarstegn", der ungkaren ikke greier ivareta langvarige relasjoner og derfor ender opp med mest one night stands (for eksempel James Bond). Det samme kan vel forsåvidt sies om Saga, for hun er ikke nødvendigvis den flinkeste på varige forhold av den romantiske typen. 

     
  • Sier det hun mener og driver ikke med sosiale spill. Hvis Saga lurer på noe, eller mener noe, så sier hun det rett ut. Hun lyver ikke (så langt det lar seg gjøre), og hun har en beinhard moral som det er vanskelig å rokke ved. Saga spiller ikke med andre mennesker følelser, men det kan diskuteres hvor bevisst forhold Saga har til sin egen ærlighet. Hun er heller ikke opptatt av følelser, men heller av fornuft, noe som i historien har vært knyttet til menn. Kvinner er typisk sett mer assosiert med følelser og omsorg. 


     
  • Ikke opptatt av barn og familie, bare opptatt av karriere/jobben sin. En vanlig problemstilling i dagens samfunn er hvordan den moderne kvinne kan "få alt", det vil si få både karriere og barn. Saga driter i det, hun. Det er ikke nødvendigvis sånn at Saga er karrierekvinne, for hun virker ikke til å bry seg med forfremmelser, men hun brenner virkelig for å løse kriminalitet og hjelpe andre mennesker. 

I tillegg kan Saga tolkes som representasjon for mennesker med Aspergers Syndrom. Alle er selvfølgelig forskjellige, men mange har tolket Sagas til tider merkelige oppførsel som et tegn på at hun har aspergers. Det kan selvfølgelig hende, men det er interessant å se at en kvinne som i sitt univers er eksentrisk blir tolket som funksjonsnedsatt. Noen med Aspergers har identifisert med Saga, og det at man har aspergers betyr så absolutt ikke at man er mer eksentrisk eller merkelig enn andre. Om Saga har Aspergers eller ikke, er ikke et spørsmål jeg kan svare på, men det er fint at mennesker som har Aspergers får se noen som ligner på dem på tv. Som tidligere nevnt, representasjon er viktig. 

Saga dømmer ingen. I en setting der noen misliker ideen om kjønnsnøytrale barnehager (som de har i Sverige), spør Saga hvorfor, i en tone jeg tolker som genuint forvirret, nettopp fordi hun ikke ser noen problemer med at noe er kjønnsnøytralt. Det virker heller aldri som om Saga dømmer noen på ytre identitetsmarkører, men at hun heller dømmer dem som personer og utifra handlinger de gjør.

Dette er grunnene til at jeg personlig syns Saga er en fantastisk sterk, men også morsom og sjarmerende karakter. Karakterutviklingen er også god, man får virkelig se at Saga vokser (men jeg skal la være å spoile dere der). 

Hva syns du om Saga? 

Elise 

 

#feminist #feminisme #saganoren #saga #broen #tvserier

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

FeministPerspektiv

FeministPerspektiv

20, Oslo

På denne bloggen vil vi skrive om populærkultur (film, bøker, musikk, etc) fra et feministisk perspektiv, særlig med tanke på et skeivt/queer perspektiv (lhbt). I tillegg vil det i ny og ned bli andre temaer med et feministisk perspektiv. Bloggen drives av Elise og Lee. Kontakt: feministperspektiv@gmail.com Twitter: @fperspektiv

Follow

Kategorier

Arkiv

hits